Upsyndroom

Een site over Downsyndroom…… uuuh! Upsyndroom! Dit is vooral een site over onze zoon Wim, een stoere jongen van 15!

Mijn zoon heeft downsyndroom en is géén mongool

17-11-2011
Linkje met een mooi stukje uit de Volkskrant toegevoegd.

Wat is dat toch weer de laatste tijd met het heringebruikname van het scheldwoord ‘Mongool’?   Komt het door de media, of door die belachelijke campagne van CoolCat?

Feit is dat voor veel mensen, en dan vooral voor ouders van kinderen met Downsyndroom, het (scheld)woord als zeer kwetsend wordt ervaren!  Mijn zoon, inmiddels bijna 8 jaar oud, is zeer zeker géén mongool, Mongolen zijn immers inwoners van Mongolië!

Wim is er een die is aangeraakt door een engeltje (zoals ik het graag uitleg)… Een lieve jongen, met een hart van goud… Kunnen veel mensen nog een puntje aan zuigen. Oké, hij  is traag van begrip, heeft een zeer laag IQ, komt langzaam mee en mankeert nogal eens een en ander…maar heeft, net als andere ‘Normale'(?) mensen, recht op respect!

De verzorging van een kind met Downsyndroom is een zorg, maar dan wel een dankbare zorg. Deze blog is dus zeker geen klaagzang, laat ik daar duidelijk over zijn!  Kinderen met down zijn niet zielig, en ook de ouders niet!

Ik kom het dagelijks tegen op Twitter en pas ervoor om hier iedereen individueel op te wijzen! Zo liberaal ben ik dan ook wel weer.. neemt niet weg dat het mij niet verkeerd leek om mensen te wijzen op de kwetsende uitwerking van het gebruik van dit woord in de volksmond! Mensen in mijn directe nabijheid hebben hier ècht verdriet van! 🙁

Denk vooral eens aan de ouders die, nog maar net geconfronteerd zijn met een baby waarvan net de diagnose is gesteld!  De roze wolk wordt dan iets grijzer en vervolgens krijg je te maken met ‘normale’ mensen die elkaar voor ‘Mongool’  uitschelden?

Er valt helaas nog veel aan te doen 🙁

Oh, en geparodieerd worden door Bert Brussen is natuurlijk altijd +1

16-7-2010.  Update! We hebben het Radio-1 Nieuws gehaald. MP3. *

[pageview url=”http://nos.nl/embed/?id=r:2637&autoplay=0″ title=”Radio1 uitzending 16-7-2010 12:00 uur” scrolling=”yes” border=”yes” “]

Ga naar 15:33

21-7-2010.  Update! Kijk, en zo hoort het dus! Wat zal die journalist een schik hebben gehad! 🙂


.

Category: Downsyndroom, Media
 • Flowtjuh says:

  Hoi Pim, goed stuk. Ik ben het helemaal met je eens! Behalve met 1 puntje. Je geeft aan dat jouw zoon geen mongool is. Maar mensen met Down Syndroom worden ook wel mongool(tje) genoemd. Ik zou dit voor de zekerheid nog kunnen navragen aangezien mijn vader manager is geweest binnen de gezondheidszorg en dan met name de zorg voor mensen met een geestelijke en lichamelijke beperking.

  Wellicht is de term inmiddels verleden tijd. Ook dit weet ik niet zeker. Echter, door mijn vader ben ik van jongs af aan vaak in contact gekomen met bovengenoemde mensen. Lieve mensen en vaak ook nog eens vrolijker dan de meeste mensen.

  Ik zal je blog vaker in de gaten bekijken 🙂

  15 July 2010 at 15:25
 • Pim Uijttewaal says:

  Ben ik helemaal met je eens.. Vooral oudere mensen gebruiken het mongool woord om mensen met down aan te duiden.. en de jongere generatie als scheldwoord.. 😉

  Ja, de term is al lang verleden tijd, net als zwakzinnige in plaats van verstandelijk gehandicapte bijvoorbeeld.

  Dank voor je reactie. Waardeer ik zeer.

  15 July 2010 at 15:29
 • Flowtjuh says:

  @Pim: Graag gedaan en jij bedankt voor weer een leer momentje. We zullen elkaar wel vaker spreken 🙂

  15 July 2010 at 15:36
 • cosmopoliman says:

  Was een hele klus om een comment achter te kunnen laten, maar hier zijn we dan.
  Alles respect voor deze blog! Geen speld tussen te krijgen.

  15 July 2010 at 16:12
 • Pim Uijttewaal says:

  Dank je!! Goed positieve reacties te zien. Daar is het mij uiteindelijk om te doen..en vooral het misbruiken van het (scheld)woord Mongool aan de orde te stellen.

  Nogmaals dank,

  Groet
  Pim

  15 July 2010 at 16:15
 • MarcodePollo says:

  Pim, nogmaals: Bedankt voor deze actie. Je hebt het niet alleen voor je eigen zoon opgenomen, maar ook voor alle mensen met het Down Syndroom en hun ouders, familieleden en vrienden. En dan kom je ook nog eens op radio 1!

  Prowd to be your Twitter friend,

  De de Pollo’s 😉

  16 July 2010 at 16:41
 • Pim Uijttewaal says:

  Hey, wat lief!!! 🙂

  Dank je hoor, ach, ik heb er ook helemaal geen spijt van, we hebben toch wat ‘awareness’ gekweekt en èn passant een leuke schifting op Twitter teweeg gebracht, ik zeker.

  Nogmaals dank voor je berichtje en ik hoop jullie nog eens #IRL * te ontmoeten!!

  Pim

  16 July 2010 at 16:44
 • MarcodePollo says:

  Gaat vast en zeker een keer gebeuren, leuk!

  16 July 2010 at 17:00
 • lam_inc says:

  Hadie Pim, echt klasse zoals je deze actie bent gestart! Al treft de ‘awareness’ maar een persoon, dan is het al geslaagd. Mooi ook om de kracht van Twitter op deze manier mee te maken.

  Wat @MarcodePollo zegt: proud to be your Twitterfriend! Moeten maar eens een Downsyndroomtwittervriendenmiddag organiseren…;-)

  Grote groet en een buiging,
  R & C & A

  16 July 2010 at 18:20
 • Pim Uijttewaal says:

  Hey Robbert,

  Dank voor je berichtje..ik begin er inmiddels aardig verlegen van te worden… 😉

  Zou inderdaad leuk zijn, bij gelegenheid elkaar eens te ontmoeten…Haha..

  Dank èn een buiging terug…

  Groetjes
  Pim

  16 July 2010 at 20:40
 • jolanda says:

  Zo heb ik ook zo’n hekel aan de term geestelijk gehandicapt. Ze zijn niet geestes ziek maar hebben een verstandelijke handicap!

  Maar goed het maakt bij mij veel uit wie en hoe het gebruikt wordt zo kunnen de meest integere mensen soms het verkeerde jargon kiezen en dat doen ze dan niet om te kwetsen.

  18 November 2010 at 20:07
 • Pim Uijttewaal says:

  Hi Jolanda,

  De actie was door mij geinitieerd in sfeer van de situatie toen. Er kwamen, vooral op twitter, heel veel nodeloos kwetsende berichten voorbij. Te onpas werd het mongool woord gebruikt. Soms zelfs kankermongool (over overtreffende trap in het kwadraat gesproken).

  Ik begon mij daar verschrikkelijk aan te ergeren en vandaar de succesvolle actie die zeker vruchten heeft afgeworpen. “We” hebben er zelfs de media mee gehaald en dus onze seconds of fame gehad. Het kan aan mij liggen, maar het lijkt echt minder geworden 😉 Mission accomplished dus.

  Overigens is er één uitzondering. Oudere mensen gebruiken, geheel tegoeder trouw het mongool woord. Deze weten niet beter, maar vroeger was het dan ook nog géén scheldwoord. 🙂

  Groetjes Pim (en dank voor je reactie)

  18 November 2010 at 23:20
 • jolanda says:

  Hoi Pim,

  Inderdaad leek het een tijd geleden een soort nieuw “mode woord”. Ik heb toen ook gemerkt dat dit veel mensen heeft gekwetst en terecht. Iedereen snapt dat schelden met kanker niet kan maar weinige lijken te snappen dat het woord mongool een soort gelijk effect heeft. En dan heb je ook nog de groep die het er om doet en dat snap ik al helemaal niet. Goed dat je in actie bent gekomen.

  Groeten Jolanda

  21 November 2010 at 13:17
 • Gerwintb says:

  Super goed artikel! Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik merk het helaas ook maar al te vaak. Met het woord ‘mongool’ wordt heel veel gescholden. Een van de redenen dat mensen hier zo tolerant tegenover staan is m.i. dit liedje
  http://www.youtube.com/watch?v=HGHave16NNk

  22 November 2010 at 20:42
 • Pim Uijttewaal says:

  Ja, daar komt het zeker mede door 🙁 Dank voor je berichtje en je compliment!! 🙂

  22 November 2010 at 21:19
 • sweetmizzy says:

  Hoi!

  Ik wilde even laten weten dat ik dit stukje super vind!
  Kinderen met een verstandelijke handicap of syndroom van Down worden ook nog wel eens met elkaar vergeleken en mijn dochter heeft dus een verstandelijke handicap, maar met een heel andere oorzaak! Als ik voor de zoveelste keer eens uit de doeken moet doen dat mijn dochter “anders” is, is steevast de reactie, goh das helemaal niet te zien.. Met andere woorden.. Alle verstandelijk gehandicapten hebben Down? Ofzo.. haha, de onwetendheid en angst van mensen naar mensen met een verstandelijke handicap, is jammer genoeg nog erg groot en zal pas veranderen als de mens verstandelijke handicaps accepteren en eens dieper achter de mens met deze handicap zouden kijken! Wees trots op je zelf en je zoon! In mijn ogen de meest leuke kinderen die er zijn, juist omdat ze “anders” zijn. Zou eerlijk gezegd niet eens weten hoe het is om een “normaal” kindje te hebben, ik ervaar haar als normaal! Groetjes!

  23 November 2010 at 16:31
 • Pim Uijttewaal says:

  @sweetmizzy

  Dank voor je compliment. Inderdaad, vaak worden al de verstandelijke beperkingen op een hoop gegooid. En, tja dat zal toch soms een voordeel zijn, dat kinderen met down te herkennen zijn. Ik begrijp je helemaal. Zo kan ik me ook voorstellen dat het voor ouders van autistische kinderen bijv moeilijk is. Ook daar valt niets aan te zien en wellicht door het gedrag vallen ze soms (negatief) op en men weet niet dat bijv. autisme daaraan ten grondslag ligt.

  Dank voor je berichtje!!

  24 November 2010 at 08:51
 • Nico Ringnalda says:

  Heb een halfzusje met syndroom. Mijn moeder heeft het helaas altijd als “haar kruis” gezien na 6 gezonde jongens.
  Begrijpelijk, maar erg jammer.

  26 November 2010 at 14:47
 • ronman007 says:

  Pim, ik begrijp het volkomen om de uitdrukking mongooltje niet te gebruiken, doordat het veel als scheldwoord gebruikt wordt heeft het een negatieve associatie. Maar wanneer het niet zo negatief gebruikt zou worden, had je dan ook zo anti geweest?
  Moet een Siamese tweeling dan ook anders benoemd worden, bijvoorbeeld?

  7 January 2011 at 21:22
 • Pim Uijttewaal says:

  de spijker op z’n kop! Uiteraard, het gaat om de associatie met het scheldwoord ‘mongool’! Net zoals dat helaas veel mensen, gelukkig vooral scholieren, nog steeds overal het woord kanker voor-plakken: kankerlijer etc etc. Ook not nice, voor ouders met een kindje met leukemie…toch? Nou wil ik niet, uiteraard, qua gradatie downsyndroom en kanker gelijkstellen, maar je begrijpt vast mijn punt! 🙂

  Dank voor je reactie.

  7 January 2011 at 21:36
 • Martijn Zeilstra says:

  Jammer dat het woord toch nog vaak door vooral de jongeren onder ons wordt gebruikt als scheldwoord. Goed artikel!

  8 January 2011 at 22:01
 • Steef says:

  Respect !!
  Idd mongolen zijn inwoners van mongolie!
  Mensen met het downsyndroom zyn net zo mens als een ieder ander !! 🙂

  31 January 2011 at 22:57
 • Pim Uijttewaal says:

  Dank je! 🙂

  27 February 2011 at 13:57
 • ronman007 says:

  Die Spanjaard met Downsyndroom bij Ivo Niehe, wat een bijzondere kerel! En motiverend voor veel ouders!

  27 February 2011 at 15:32
 • Daniel says:

  Respect voor deze post en mensen die het mongool gebruiken moeten beter hun hersenen gebruiken.

  3 July 2011 at 19:12
 • Pim Uijttewaal says:

  Dank!

  6 September 2011 at 21:51