Windows phone 8 review Nokia Lumia 920

Upsyndroom

Een site over Downsyndroom…… uuuh! Upsyndroom! Dit is vooral een site over onze zoon Wim, een stoere jongen van 15!

Windows Phone 8 Review i.c.m. Nokia Lumia 920

  Windows Phone 8 review i.c.m. Nokia Lumia 920

Het leek mij wel aardig een review te schrijven na maar één dag van welliswaar intensief gebruik. Met mijn achtergrond als ‘heavy’ BlackBerry (> 10 jaar) en Android gebruiker (3 jaar) zullen de zaken die mij tot nu toe, zowel positief als negatief zijn opgevallen voor veel vergelijkbare gebruikers herkenbaar zijn. Let wel, deze review is dus verre van compleet! Ik heb vooral geprobeerd die punten aan te halen die mij na één dag gebruik, zowel positief als negatief zijn opgevallen.

Review Windows Phone 8 i.c.m. Nokia Lumia 920

  Windows Phone 8 review:

Het goede nieuws!

De snelheid. De Lumia 920 “powered by” Windows Phone 8.0 draait als een tierelier: Het toestel start vlot op en ook meteen na het opstarten merk je geen (tijdelijke) vertragingen meer. Iets wat over het algemeen toch wel typerend is voor GUI gebaseerde besturingssystemen.

Intuïtief. Windows Phone 8.0 werkt zeer intuïtief. (punt).  Maar zie dan ook logischerwijs hieronder bij het “slechte nieuws”.  Er zijn zeker concessies gedaan.

De camera. De camera van de Lumia 920 werkt top! Al vind ik het wel eigenaardig dat bijv. foto’s verstuurd via de email of naar Facebook flink worden gecomprimeerd. En ik kon géén optie vinden om dit aan te passen.

Contacts synchroniseren. Is vast voor véél mensen herkenbaar. Altijd weer dat ge-emmer met een nieuw toestel, zeker als het ook een ander besturingssysteem is, om de contacts over te zetten. Nou, niet met Windows Phone 8. Microsoft heeft blijkbaar goed gekeken naar de tekortkomingen in deze van, ik noem met name iOS. Bij WP8 stel je gewoon bijv. je gmail account in, als je van Android afkomt (Exchange server account gebruiken kan bijv ook) en floeps de contacten komen tevoorschijn op je toestel. Ook mooi is dat, als je LinkedIN, of bijv. Facebook hebt ingesteld de avatars van personen die je dus hebt via LinkedIN of Facebook overeenkomstig in je contacts komen.  Nice job!

Email instellen. Is ook soms een “pain in the ass”. Ook hier, handige wizard-achtige schermen die je door de eenvoudig op te geven parameters loodsen met diverse validaties ertussen. In mijn geval had ik een imap/smtp account en een zakelijk Exchange server account ingesteld. Toch wel een paar kanttekeningen. (hieronder)

Het slechte nieuws!

Véél bekende apps voor andere platformen ontbreken simpelweg (nog) voor WP8 of falen gigantisch. (beperkte functies, spartaanse interface, etc. etc.)

Ik noem een paar voorbeelden: Ik kon geen goed werkende VPN app vinden. Zo ook Instragram, niet te vinden! Facebook werkt op zich aardig, echter bijv. een inmiddels voor ieder platform beschikbare ‘deel’-functie (om een post te delen) ontbreekt. Fanpage support ontbreekt helaas ook.  Ik ben nu een betaalde app aan het gebruiken, FB+. Deze werkt wat fijner, echter ook hier nog wat quirks. Het refreshen bevriest soms. (om maar iets te noemen).

Dropbox: Dropbox is echt om te janken.  Geen ‘automatisch camera-uploads’ support en bijv. vanuit dropbox een foto bewerken/copieeren/delen op je toestel? Forget it!

Nog wat vreemde (“punt-nul” zoals ik dat graag placht te noemen, qua versienummer van het OS) issues m.b.t. e-mail: Afspraken, verstuurd via bijv. een Apple, maar ook via (Windows desktop) Outlook, kon ik met géén mogelijkheid accepteren laat staan weigeren. Die optie bestaat simpelweg (nog?)niet. Weird! Een andere issue, met mijn ingestelde IMAP mail-account gebeurde het regelmatig dat een mail versturen resulteerde in een foutmelding (zonder details), de mail werd vervolgens in het concepts mapje gedropt. Vaak hielp het, maar niet altijd, om tijdelijk dan even WiFi uit te zetten… Leipe shit… Er was niet echt een goed patroon in te ontdekken. Diezelfde account gebruik ik al jaren zonder problemen op mijn Android. Oh, en de push-mail is niet echt push-mail. Het kan soms wel minuten duren eer de mail binnenkomt. Noem het dan geen push-mail maar random-push-mail o.i.d.

Conclusie:  De Lumia 920 en Windows Phone 8 werken redelijk fijn samen. Echter als je van een Android afkomt kijk dan eerst goed of je al je apps die je minimaal wenst te gebruiken wel kunt vinden. Dat is helaas (nog) een wereld van verschil.  En tja, heel veel settings, die een Android ‘power-user’ gewend is te gebruiken zul je op je Windows phone vaak niet kunnen vinden.  Een voor- en nadeel dingetje.  De issues die ik tegenkwam, m.b.t. email etc zullen ongetwijfeld  -uiteindelijk wel opgelost worden..maar er zitten een paar irritante dingetjes tussen.

 

That’s it folks!

PS: Kom je er zelf niet uit, plaats dan een tweet met hashtag #WP8 en grote kans dat je antwoord krijgt 😉

 

17.07.2013 Update:

Ik kreeg nog een uitstekende tip, om de accu-duur drastisch te verlengen. Zet NFC (‘Tikken en Verzenden’) uit. Dit scheelt aanzienlijk. Via Instellingen aan te passen.

Tikken en verzenden Lumia 920

Category: ICT