Upsyndroom

Een site over Downsyndroom…… uuuh! Upsyndroom! Dit is vooral een site over onze zoon Wim, een stoere jongen van 15!

Oma is een sterretje

Ik ben er nog niet uit, hoe ga ik uiteindelijk aan mijn zoon uitleggen dat zijn oma dood is? Zoonlief begrijpt het hele concept, dankzij zijn Down syndroom, van de dood nog niet bepaald.

Hoe weet ik dat, ach, dat is niet zo moeilijk: Hij reageert lachend als ik probeer uit te leggen dat oma over niet al te lange tijd naar opa gaat en dat oma ernstig ziek is; dat laatste begrijpt ie wel.

En natuurlijk zijn we op de hoogte van zijn vorderingen op school en wat er besproken is/geleerd is maar veel verder als een simpel begrip van tijd (uren, dagen, weken) bijvoorbeeld gaat het nog niet echt. Langzaam a.d.h.v picto’s en andere hulpmiddelen op ‘m inpraten lijkt me op dit moment de beste methode.

Nou ja, mijn moeder leeft gelukkig nog, ik heb nog even maar niet al te lang meer vrees ik…

Tips zijn welkom en ach, misschien helpt zo’n boekje?

Category: Downsyndroom, Wim