Upsyndroom

Een site over Downsyndroom…… uuuh! Upsyndroom! Dit is vooral een site over onze zoon Wim, een stoere jongen van 15!

Winkelen met een kind met Down Syndroom :-)

Als je dus met een kind met Down Syndroom op stap gaat ga je er vanzelf aan wennen dat je wordt nagekeken.  Ik zit er eigenlijk al helemaal niet meer mee (dat heeft wel even geduurd trouwens..)

sterker nog, als zoonlief bijv. in een winkel, – op een doorgaans positief uitdagende manier overigens – wat luidruchtig is ben ik altijd weer nieuwsgierig hoe mensen daar op reageren:

De reacties zijn gemakkelijk grofweg te typeren:

 • De mensen die wegkijken. Prima, heb ik geen moeite (meer) mee.
 • De mensen die gaan smoezen met elkaar en je ziet zeggen bijv: “Kijk eens” of “Aaaaah, een mongooltje” of  je ziet ze soms zeggen “Wat zielig…!” Tja, dat is wat lastiger te behappen, maar ook dat gaat wennen.
 • De fijnste groep mensen vind ik toch wel die de moeite nemen om je toch ergens op aan te spreken. Soms heeft men er dan toch moeite mee (respect voor de moeite die men neemt!) en meestal wordt het ijs dan gebroken doordat men bijvoorbeeld zegt:  “Mijn neefje heeft ook Down Syndroom”  of “Wat praat ie al lekker hè?”  Zo ook vanochtend, we staan ergens bij een kassa wat af te rekenen  en de medewerker neemt, zich niet gehinderd voelend door de lange rij de moeite om wat met zoonlief te babbelen..  Leuk!!

 

Goed, dit wilde ik even delen met mijn Facebook vrienden! 🙂

 

 

 

Category: Downsyndroom, Wim
Tag:
 • Femke van der Meulen says:

  Yep! En smoezende mensen kijk ik soms net wat langer aan dan gewenst. Ongemakkelijk dat ze zich dan soms voelen! De laatste categorie is leuk, al zit die ook weer dicht tegen ‘ze zijn allemaal zonnestraaltjes’ aan:-) Ach, het is ook nooit goed hè. Maar liever lief en te stroperig dan bot en hard. Fijne zaterdag verder!!

  30 June 2012 at 13:56
 • Hennie Tjassing says:

  mensen zijn vreemde wezen reageren soms erg achterlijk ,werk zelf met verstandelijke gehandicapten vind het helemaal leuk .in november al 19 jaar ik wil niet anders meer .

  1 July 2012 at 16:16
 • Inge V Kampen says:

  Niets aantrekken van de nakijkers. Moet je zien hoeveel ouders een paar dreiners (zonder Down) meesleuren naar de winkel. Vervolgens is het zeuren, stampvoeten, schelden enz.

  5 July 2012 at 18:26
 • Yvonne Schrader says:

  Mijn nichtje van nu 5 heeft een paar jaar een canule in haar keel gehad waar ze door ademde, dus het nastaren en fluisteren herken ik heel goed. Vreselijk irritant! Gelukkig ademt ze nu weer zelfstandig, haar stembanden zijn helaas enigszins aangetast waardoor ze wat heser en lager praat.
  Laatst stonden we bij H&M aan de kassa, waar de medewerkster tegen mijn nichtje zei; “Wat praat jij raar!” Nou, zo’n muts wil je dan wel achter de toonbank wegtrekken als je dat gekwetste koppie van dat kleine meisje ziet…

  Gelukkig ga je je er wel steeds minder van aantrekken, gewoon lekker boven die nakijkers staan en lekker genieten van jullie prachtige zoon!!!

  10 July 2012 at 00:14