Upsyndroom

Een site over Downsyndroom…… uuuh! Upsyndroom! Dit is vooral een site over onze zoon Wim, een stoere jongen van 15!

Mood swings

 

Van en naar school, het logeerhuis, de winkel, een verjaardag, buiten, het strand etc etc.. zoonlief lijkt zich steeds vaker op dit soort momenten een soort van ‘mood swing’ te vertonen; een acute stemmingswisseling die bijna niet is te voorzien en lastig om te turnen naar iets positiefs 😉

Ik krijg meer en meer het vermoeden dat dit toch typisch iets kenmerkend is voor Down Syndroom (vandaar dit blogje).  Ik kan alleen maar vermoeden dat het wordt veroorzaakt door de nog magere verbale communicatie-mogelijkheden van zoonlief.

Wat wij meestal doen is, in het geval wij het aan zien komen, de actie (weg gaan, of aankomen) alvast langzaam inmasseren, dit helpt soms iets.  Als het te laat is, als ie al is omgeslagen so to speak proberen we iets positiefs in het vooruitschiet te stellen, meestal werkt dat aardig… maar ideaal is het niet..

 

Kortom, mijn vraag aan andere ouders met Down Syndroom kinderen, is dit herkenbaar en hebben jullie nog tips?

 

Category: Downsyndroom, Wim
Tag:
 • Carla says:

  Hoi Pim,

  Die van mij kan er ook wat van !
  Vooral leuke dingen waar ze zich op verheugd.
  Als we ter plekke aankomen is ze van de spanning vaak niet meer te genieten.
  Ze luistert dan ook erg slecht op zo n moment .
  Tussendoor klaart het weer op 🙂
  En tegen de tijd dat we weg willen gooit ze de jakken weer in het zand .
  Daarbij is veel geduld geboden om drama s te voorkomen.
  Meestal proberen we iets fijns in het vooruitzicht te stellen bij thuiskomst.
  Maar blijft erg lastig !

  Gr. Carla

  3 May 2012 at 08:08
 • Pim Uijttewaal says:

  Dank je Carla!

  3 May 2012 at 10:19
 • Nicole says:

  Herkenbaar Pim! Mitch (bijna 7 en DS) heeft heel erg last met overgangen van de ene naar de andere activiteit/situatie.
  Bij Mitch helpt t bij t ophalen bij bv logeerhuis om 5 minuutjes voor ik hem ophaal hem een foto van mij te geven. Zo kan hij zich visueel voorstellen dat ik eraan kom.
  Ook de time timer gebruiken we de gehele dag door, zodat voor Mitch letterlijk het einde in zicht is. Dat geeft m zekerheid, duidelijkheid, veiligheid.. Lastig he.. Merk iig wel dat ze erg visueel ingesteld zijn die downies van ons.. Woorden zeggen vaak veel zoveel minder voor ze.. Succes ermee!

  3 May 2012 at 20:48
 • Wim Uijttewaal on Facebook says:

  Nicole commented on Wim Uijttewaal:

  Herkenbaar Pim! Mitch (bijna 7 en DS) heeft heel erg last met overgangen van de ene naar de andere activiteit/situatie.
  Bij Mitch helpt t bij t ophalen bij bv logeerhuis om 5 minuutjes voor ik hem ophaal hem een foto van mij te geven. Zo kan hij zich visueel voorstellen dat ik eraan kom.
  Ook de time timer gebruiken we de gehele dag door, zodat voor Mitch letterlijk het einde in zicht is. Dat geeft m zekerheid, duidelijkheid, veiligheid.. Lastig he.. Merk iig wel dat ze erg visueel ingesteld zijn die downies van ons.. Woorden zeggen vaak veel zoveel minder voor ze.. Succes ermee!

  3 May 2012 at 20:48
 • Wim Uijttewaal on Facebook says:

  Dank je Nicole

  3 May 2012 at 21:13
 • Joyce Bons says:

  Wauw dit is herkenbaar zeg. Wij hebben een dochter van 8 met DS, Heerlijk griet en ik geniet iedere dag van dr, maar idd als we wegmoeten of wat dan ook moet dit allemaal ruim van te voren worden aangekondigd, wij werken thuis ook met een plan bord, dit werkt goed maar zoals iedereen wel weet sommige dingen vallen niet te plannen. Dan is vaak het hek van de dam en hebben we een hoog NEE gehalte 😉 Dus ik hou me ook aanbevolen voor allerlei tips. Wat bij ons wel helpt als we het rustig brengen en niet te gehaast te werk gaan met Britt. Maar daar heb ik wel eens moeite mee ben nogal van het opschieten 😉

  GRoetjes Joyce.

  8 May 2012 at 10:10
 • Pim Uijttewaal says:

  Dank voor je reactie Joyce 🙂 Idd, vooruit plannen en blijven zeggen en vooral proberen structuur te houden, maar idd dan valt het nog niet mee 🙂 Haha.. een kind met down, never a dull moment 😉

  Groeten
  Pim

  8 May 2012 at 12:40